Du har 0 varer for totalt 0,00 kroner
i handlevogna

Stork flying over pinewood

Stork flying over pinewood Forfatter(e): Jan Erik Holst (red.)
ISBN nummer: 9788293191278
Pris: kr 249,00
Språk: Engelsk
Format: 19 x 22 cm
Sider: 157, innbundet, rikt illustrert. DVD av filmen Homeland følger med.
Utgitt: 2014
Nivå: Voksen
Emner: film, Nordic-Baltic Film Cooperation 1989-2014, Nordisk -Baltisk filmsamarbeid, Filmen Homeland, Riga,

Stork flying over pinewood

omhandler det Nordisk-Baltiske filmsamarbeidet fra murens fall i 1989 og frem til i dag. Boken gir en oversikt over det viktige filmkulturelle samarbeidet mellom to regioner og har samtidig en dokumentarfilm vedlagt.

I 2014 kan dette samarbeidet feire 25 års jubileum. Samme år er Riga europeisk kulturhovedstad. Boken utgis med dette som bakteppe. Den består av en samling essays, redigert av Jan Erik Holst og utgis på engelsk.

Til boken følger det en dvd av den klassiske latviske dokumentarfilmen Homeland som skildrer den historiske bakgrunnen i alle tre land før den fredelige revolusjonen i 1989. Filmen inneholder unikt materiale og er belønnet med det Europeiske Filmakademiets pris for beste dokumentarfilm.

Bred lansering

Boken blir bredt presentert i de baltiske land i november/desember 2014. Denne presentasjonen vil bli holdt i samarbeid med de norske ambassadene og NMR’s kontorer. Disse institusjoner bidrar også til spredning av boken gjennom bokhandlere, bibliotek og på ulike bokmesser, festivaler og kulturarrangement. NMRs kontorer og de norske ambassadene har alle uttrykt stor interesse for og glede over at en slik bok vil bli utgitt og har understreket at de vil være sentrale i presentasjonen.

Jan Erik Holst har vært sentral i dette arbeidet, som direktør ved Norsk filminstitutt fra 1988 og som formann i Scandinavian films 1994 - 2002. Han deltok også aktivt for opprettelsen av filmfestivalene Black Night i Tallinn og Scanorama i Vilnius. Han har arbeidet med filmformidling, foredrags-virksomhet og seminarer/work-shops i Tallinn, Riga og Vilnius. For dette ble han dekorert med den latviske ”Cross of Recognition” i Riga i mai 2011, med «Diplomatic Star» i Vilnius i november 2012 og han fikk den estiske utenriksministerens Recommendation for Promotion of Public Diplomacy i november 2013.

Kom Forlag har tidligere samarbeidet med bokens initiativtager Jan Erik Holst i Peter Cowies bok Straight from the heart, Modern Norwegian Cinema 1971 - 1999.

Bakgrunn

Etter den gradvise frigjøringen fra Sovjet-samveldet og den stille, ”syngende revolusjonen” i de baltiske landene høsten 1989 oppstod det et spontant og entusiastisk samarbeid over Østersjøen på ulike kulturområder. Bakgrunnen var et bredt handelsmessig og kulturelt samarbeid mellom de nordiske og baltiske landene i tiden 1918 – 1940, da de baltiske stater var etablerte som frie land. På bakgrunn av dette var det også en sterk interesse for nordisk kultur og litteratur under hele den sovjetiske okkupasjonstiden etter 1945.

Ett av de nye kulturelle områdene som manifesterte seg etter 1989 var film, noe som medførte arrangement av flere nordiske filmdager i de tre hovedstedene Riga, Tallinn og Vilnius. Etter hvert ble det arrangert visninger også i andre byer som Ventspils, Tartu og Kaunas. Det ble tatt initiativ til visning av baltiske filmer ved nordiske festivaler og cinematek. Norge var i denne sammenheng tidlig ute, gjennom et samarbeid bl.a. med Kulturlaget Norge – Latvia.  Scandinavian films, paraply-organisasjonen for de nordiske filminstituttene som arbeider for å promotere nordisk film ved utenlandske festivaler og mønstringer, var meget aktiv i denne sammenheng og stod for filmuker begge veier, med bidrag fra Nordisk Ministerråds (NMRs) informasjonskontorer i de tre hovedstedene og fra de ulike lands utenriksdepartement. Etter hvert ble det også igangsatt co-produksjoner mellom nordiske og baltiske land og det ble lagt til rette for import og distribusjon av nordisk film i Baltikum og vice versa. I 2011 ble det feiret 20 års jubileer for de baltiske landenes selvstendighet, bla. med konferanser i Oslo og på Bornholm.

Innholdsfortegnelse 

Forord skrevet av Liv Ullmann

Innledning

Av NMRs generalsekretær Dagfinn Høybråten

Hvorfor Baltikum?

Av Jan Erik Holst

Norden og Baltikum, felles historie, ulike kulturer

Av redaktør Per Egil Hegge

De nordiske lands filmsamarbeid

Av Mona Jensen, tidligere sous-sjef i Det Danske Filminstitut og generalsekretær i Scandinavian Films.

Nordisk Ministerråds informasjonskontorer

Av Rikard Bærug, den første lederen for det Nordiske informasjonskontoret i Riga

De baltiske lands filmhistorie

Tre artikler forfattet av ledende filmhistorikere i hvert land: Lauri Kärk, Estland, Dita Rietuma, Latvia

og Grazina Arlickaité, Litauen.

Intervjuer og presentasjoner av baltiske regissører

Av Jan Erik Holst. Lauri Kärk, Einar Guldvog Staalesen og Dita Rietuma

Splendid Cinema i Riga, en juvel i det europeiske kinobildet

Baltisk dokumentarfilm

Av Tue Steen Møller tidligere leder av European Documentary Network

Baltisk animasjonsfilm

Av 1. amanuensis Gunnar Strøm, Høgskolen i Volda

 
Publiseringsløsning fra IDLmedia AS