Du har 0 varer for totalt 0,00 kroner
i handlevogna

Sesongmat

Sesongmat Forfatter(e): Forfatter Stein Mortensen, kokk Fredrik Hald, fotograf Øystein Klakegg
ISBN nummer: 9788293191261
Pris: kr 399,00
Språk: Bokmål
Format: 23x30 cm
Sider: 172
Utgitt: 2014
Nivå: Voksen
Emner: Norske råvarer, kokebok,sesongmat, ren mat, kortreist mat, norsk mat, norsk matkultur, mattradisjoner, høste egen mat, sanke mat, gode råvarer, god mat.

SESONGMAT er en bok om de beste norske råvarene. Boken følger året og henter for hver måned frem det fremste norsk natur kan by på, og dette munner ut i 80 utsøkte oppskrifter.

Les mer

SESONGMAT formidler opplevelser knyttet til kvalitet og innhøsting av råvarene, samt faglig og historisk bakgrunn for råvarenes plass i det norske kjøkkenet. Råvarenes egenskaper og bruksmuligheter står i fokus og i 80 fristende oppskrifter forenes tradisjonell og moderne matlaging.

Bak boken står forsker og forfatter Stein Mortensen, kokken Fredrik Hald og fotografen Øystein Klakegg.

Økt bevissthet og kunnskap om råvarer gjennom sesongene vil forhåpentlig styrke norsk matkultur og stimulere til å lage spennende, sunn og god mat gjennom hele året.

Sankernes år begynner om våren - med fisk og skalldyr på sitt beste. Torskefiskene har topp kvalitet før de går inn i gytesesongen tidlig på våren – det samme gjelder skjell. Senere byr våren på tilgang på lyr, berggylt og lomre. Vi kan høste frisk tang og tareskudd, og på land er de første vekstene på vei . . . et tegn på at sommeren ikke er langt unna.

Sommeren er laks, makrell, strandkrabber og fiske fra bryggekanten. Bærene modner, både i skogen og i hagene våre – spiselige vekster kommer en etter en og vekker sankeinstinktene våre til live. På sensommeren er flyndrene et attraktivt bytte og i slutten av august begynner jakten på sopp – og fugl.

Når sommeren går over i høst, bugner natur og dyrket mark. Vi kan velge all slags grønnsaker, frukt og bær. Soppen lokker oss ut i friluft. Krabbene er på sitt beste og hummersesongen begynner i oktober. Vilt- og fårekjøtt er tilgjengelig i rikt monn.

Overgangen mellom sen høst og tidlig vinter er kanskje ikke den enkleste perioden å sanke fra naturen, men jakttiden strekker seg til jul, og vi kan bruke mørketiden til å jobbe med råvarene våre. Dette er tid for pølseproduksjon, graving, salting og røyking. Her er tradisjoner og nye varianter like viktig, for det er spørsmålet om når, hvor og hvordan råvarene skal brukes som betyr noe.

Vinteren kan by på gode fisketurer, enten på isen eller ute i åpne farvann, på fine dager. Det er høysesong for sild, østers, reker og sjøkreps. Utpå senvinteren er det sesong for torsk, lange og brosme . . . før gytesesongen tidlig om våren – og ringen er sluttet.


Sesongmat
er et resultat av et årelangt samarbeid mellom Stein Mortensen og Fredrik Hald, som har sammenfattet sine interesser for å sanke inn og bruke de gode råvarene , gjennom høsting, fiske, fangst og jakt . I denne boken deler de sine opplevelser, erfaringer og kunnskap fra natur til kjøkkenbenken.

Teksten i boken er tredelt. De ulike råvarene og temaene som er tatt opp, måned for måned, handler først om opplevelser – opplevelser som gjør at hver enkelt råvare er mye mer enn en vare i en disk. Når sesongvarene dukker opp, er de knyttet til minner og opplevelser, lukter, smaker, stemninger som fester seg i minnet, som vi bærer med oss og som gjerne ligger til grunn for hva vi selv ønsker å tilberede.

Deretter handler teksten om historikk, råvareegenskaper og matkultur – forhold som oftest henger sammen. Mange råvarer har en spennende historie, hvor sesong og regionalitet er viktig. Hvis vi blir kjent med historien får råvarebruk og matlaging en større mening. Matkulturen er viktig. Vi blir bekymret når de store matvareprodusentene visker ut de kulturelle og regionale elementene i matkulturen vår – glade når lokale produsenter henter disse elementene frem igjen. Mange er på rett vei, og vi ønsker å bidra.

Så handler det om råvarenes spesielle egenskaper, hvordan de bør behandles, tilberedes og brukes. Det er alltid en grunn for hvorfor og hvordan en råvare oppfører seg. Og her er det den gode kontakten mellom historiebærere, forskere og kokker blir viktig. Her ligger mulighetene for å løfte råvarebruk og matlaging noen hakk opp.

Mens forfatternes egen sesongkalender ble satt sammen, ble fotograf Øystein Klakegg engasjert i prosjektet. Han har bidratt med et fremragende fotomateriell og bidratt til at vi er kommet enda tettere på råstoffet.

 

 

 
Publiseringsløsning fra IDLmedia AS