Du har 0 varer for totalt 0,00 kroner
i handlevogna

Hva er da et menneske?
Samtaler om Jesu lignelser.

Hva er da et menneske? Forfatter(e): Karsten Alnæs og Notto R. Thelle
ISBN nummer: 9788293191223
Pris: kr 329,00
Språk: Bokmål
Format: 18x13 cm
Sider: 272
Utgitt: 2015
Nivå: voksen
Emner: brevveksling, Bibelen, Jesus lignelser, historie, litteratur, kunst

 

Gjennom to år brevveksler agnostikeren Karsten Alnæs og teologen Notto R. Thelle om temaer hentet fra Jesu lignelser. Lignelsene berører dem uventet sterkt.

Ingen eier Jesu lignelser. De kommuniserer med mennesker på tvers av alle grenser – kultur, språk, religion og nasjonalitet – og har et universelt språk som er beslektet med all god kunst. 

I samtalene hentes det inn referanser fra historie, litteratur, kunst, filosofi og psykologi og ikke minst – egne erfaringer. Slik blir brevene personlige og direkte.

Karsten Alnæs
forfatter, historiker og journalist, beskriver seg som agnostiker og finner deler av kristendommen meningsløs, deriblant troen på Jesus som sonoffer, på Jesu fysiske oppstandelse og på nattverden som en inngang til en mystisk deltakelse i offerhandlingen. Men han understreker at han er fascinert av opprøreren Jesus; en mann som bryter med normene, som egger til motstand og vekker anstøt – dessuten var Jesus en mann som i uvanlig grad var omgitt av kvinner!

Alnæs hevder videre at evangeliene har vært en kilde som har fremmet medmenneskelighet i to tusen år. I sitt verk Historien om Norge i fem bind og sine fire bøker om Historien om Europa har han lagt betydelig vekt på den rolle kristendommen har spilt, både åndshistorisk, politisk og kulturelt. Og Hans Nilsen Hauge er av de historiske skikkelser han har størst aktelse for.

Notto R. Thelle
professor i teologi ved Universitetet i Oslo har gjort noen av sine viktigste livserfaringer gjennom mange års nærkontakt med buddhisme og østlig spiritualitet i Japan. Møtet med Østen har både inspirert og utfordret hans forståelse av kristendommens fortellinger. Selv om man har lest og hørt lignelsene utallige ganger, må det være mulig å lese dem igjen «for første gang», med «beginners mind», som en japansk buddhist formulerte det.

Thelle setter spørsmålstegn ved monotonien i tradisjonell forkynnelse og mener at troen må utfolde seg i et stort rom som har plass for tilværelsens mangfold og motsetninger. Han ønsker å være tro mot kirkens tradisjon og er seg samtidig bevisst at Gud er større enn alle våre bilder og bekjennelser. 

 
Publiseringsløsning fra IDLmedia AS