Du har 0 varer for totalt 0,00 kroner
i handlevogna

Emerentze Munchs Optegnelser
Et kvinneperspektiv fra Norge på 1800-tallet

Emerentze Munchs Optegnelser Forfatter(e): Cathrine Reusch og Truls Aslaksby
ISBN nummer: 978-82-93191-20-9
Pris: kr 349,00
Språk: Bokmål
Format: 20 x 25 cm
Sider: 148 sider, innbundet, rikt illustrert
Utgitt: 2014
Nivå: Voksen
Emner:

Emerentze Munch skriver sin personlige biografi i 1862. Hun er da 76 år og har opplevd store endringer i europeisk og norsk historie i løpet av sin levetid. Teksten er engasjerende og omhandler viktige begivenheter i Norge og Europa – og et familie- og kjærlighetsliv med mye dramatikk. Vi har få tilsvarende beretninger fra denne tiden, ført i pennen av en kvinne. Beretningene gir dermed et sjeldent og personlig kvinneperspektiv på begivenhetene og livet i Norge i tiden omkring 1814.

I boken presenteres Emerentzes tekst sammen med utdypende tekster og ordforklaringer. Her er også en rekke illustrasjoner som anskueliggjør Emerentzes fortelling og på den måten bringer hennes samtid nærmere.

Les mer
Emerentze Munchs biografiske fortelling gir oss en unik mulighet til å foreta en «tidsreise» tilbake til tiden hun levde i, som strekker seg fra 1786, da hun ble født i Larvik, til hun skrev sin beretning i Christiania i 1862.
Emerentze fremstår som et samfunnsengasjert og bevisst menneske. Hun er på mange måter moderne i sitt uttrykk og beskriver og reflekterer over viktige begivenheter i samtiden i Norge og Europa – og om familieliv og kjærlighet. Emerentze Munchs Optegnelser kaster et interessant lys over livet og tenkningen i datidens Christiania, og teksten utgjør et verdifullt bidrag til å forstå innbyggernes liv. Den kan kanskje også endre på noen forutinntatte holdninger til hvordan det var å vokse opp i en bedrestilt familie på den tiden. Morens tidlige dødsfall, bestemorens død, duellen mellom broren og kjæresten, egen og andres sykdom, pengeproblemer og usikkerhet – her er det mye overraskende stoff og tanker.
Hun og hennes mann, Jacob Munch, som gjennom sitt virke som «hoffmaler» hadde en viktig posisjon i forhold til kongehuset, levde tett på tidens hendelser. Vi har få tilsvarende beretninger ført i pennen av en kvinne, fra Christiania på sent 1700-tall og første halvdel av 1800-tallet. Teksten gir dermed et sjeldent og personlig kvinneperspektiv på begivenhetene og livet i Norge i tiden omkring 1814.

Emerentze påbegynte sine «erindringer» i februar 1862, det året hun fylte 76 år, og avsluttet skrivearbeidet den 31. desember samme år.
Emerentzes erindringer ble publisert første gang under tittelen Fra Gamle Dage i Skilling-Magazin i Christiania i 1883. I 1907 ble Fru Emerentze Munchs Optegnelser utgitt av Forening for Norsk Bogkunst. Boken er vakker, trykket på uskåret papir i gotisk skrift, og utstyrt med pastellportretter av Emerentze malt av Jacob Munch.

Emerentze Munchs Optegnelser er i seg selv en biografisk og skjønnlitterær tekst. I denne boken presenteres Emerentzes tekst på høyre side av oppslaget, mens venstre side benyttes til utdypende og forklarende tekster, samt rene ordforklaringer. På venstre side viser vi også en rekke illustrasjoner, mange av dem lite kjent, som anskueliggjør Emerentzes fortelling og forhåpentlig bringer hennes samtid nærmere.

 
Publiseringsløsning fra IDLmedia AS