Du har 0 varer for totalt 0,00 kroner
i handlevogna

Dogmemaleren
Gunnar Dietrichsons malerkunst

Dogmemaleren Forfatter(e): Dag Solhjell (red.)
ISBN nummer: 9788293191384
Pris: kr 299,00
Språk: Bokmål
Format:
Sider: Innbundet, rikt illustrert, 120 sider
Utgitt: 2016
Nivå: Voksen
Emner:

Dogmemaleren

– han kunne bare male det han så

Da Gunnar Dietrichson (1933-2014) døde, etterlot han seg et stort hus med et høyt antall egne malerier. 

En grundig gjennomgang avslørte et langt rikere og mer betydningsfullt kunstnerskap enn det han var blitt kjent for. 

I boken «Dogemaleren» fortelles hvordan han utviklet et helt selvstendig kunstnerisk program utenom de dagsaktuelle

trender i samtidskunsten.

Boken viser nærmere 80 av hans malerier. Tekst og bilde er nøye vevet sammen med sitater fra Dietrichsons mange avis-intervjuer.

MER:

Kunstsosiolog dr. philos Dag Solhjell beskriver i bokens hovedkapittel hvordan Dietrichsons originalitet ligger i den måten han lot naturen og mennesket komme til syne på i det rene maleri. Han kunne bare male det han så i dagslys, aldri male etter skisser eller kopiere seg selv. Hans malerier kunne bli en slags «paintscape», der man ser malingen og det maleriske arbeidet før man ser motivet. Et begrenset antall motiver går igjen, men ingen av maleriene er gjentakelser av tidligere. Solhjell er også bokens redaktør. 

Professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo, Øivind Storm Bjerke, analyserer et begrenset antall malerier og setter Dietrichson inn i en større norsk og europeiske kunsthistorisk sammenheng. Dietrichson var den naturalistiske modernisten som gikk sine egne veier, upåvirket av samtidens trender. 

I et intervju med forfatteren Liv. R. Lykkenborg presenteres kunstneren fra en mer privat synsvinkel. Hun stiller ham en rekke kritiske spørsmål om forholdet mellom hans liv og kunst, og ikke minst om hvilken betydning meditasjonen hadde for ham. 

Billedkunstneren Dag Hol regner seg som elev av Gunnar Dietrichson. I et meget privat portrett gis en nærgående og personlig beskrivelse av hans mange kvaliteter og egenskaper. Professor og stifter av ACEM Are Holen forteller om kunstnerens forhold til meditasjon, og kunsthistoriker Arve Bringaker gir et innblikk i Dietrichsons utdanning og arbeid som billedhogger. Fotografen Jan Ung har fotografert alle kunstverkene som presenteres i boken.

Boken avsluttes med en vitaliste laget av Knut Haga, som særlig gir oversikt over Dietrichsons utstillinger og det som er skrevet om ham. Her følger vi også kunstnerens utvikling gjennom 13 selvportretter, fra de første til de siste. 

 
Publiseringsløsning fra IDLmedia AS